Być wege w Hiszpanii #1

Być wege w Hiszpanii tytul

Do niedawna nie przyszłoby mi do głowy, żeby zwrócić na to uwagę. Iberyjska kuchnia to był (i jest!) jeden z mocnych argumentów za kolejną podróżą do Hiszpanii. Zawsze cieszę się przede wszystkim na obfitość owoców morza i ryb, które uwielbiam, a niestety do tej pory nie dane mi było mieszkać w miejscach, gdzie występowałyby w nadmiarze. Jednak coraz więcej znajomych wybierających się do Hiszpanii pyta nas o to, co dobrego może tam zjeść bez mięsa. I o zgrozo! – bez ryb. Zwłaszcza znajomych Indusów, wśród których jest sporo wegetarian. Wegetarianin indyjski zazwyczaj nie jada jajek, za to owszem, mleko i przetwory mleczne. Widziałam też takich, którzy spożywali białka jajek, wyrzucając żółtko.

Kiedy więc Monsun zapytała mnie o to ostatnio w komentarzu, postanowiłam w końcu przygotować małą ściągawkę i wieszam ją tutaj, na blogu!

Jak być wege w Hiszpanii? Co iberyjska kuchnia i spiżarnia mogą zaofiarować spragnionym roślinnego pożywienia?

Muszę przyznać, że wegetarianizm w Hiszpanii to sprawa niszowa. Jeśli spytasz Hiszpana emigranta, za czym najbardziej tęskni, wymieni na 100%: rodzinę, przyjaciół i… jamón. Zwisające z sufitów knajp i restauracji świńskie odnóża są nieodłącznym elementem gastronomicznego krajobrazu i to się prędko nie zmieni. Jeśli jesteście wegetarianami, przygotujcie się na to, że Waszym hiszpańskim gospodarzom (lub restauratorom) nie będzie mieściło się w głowie, jak można się dobrowolnie wyrzec taaaakich doznań smakowych. Mało tego, gdy w końcu dotrze do nich, że NAPRAWDĘ nie skosztujecie chorizo, pokiwają z rezygnacją głową i postawią Wam przed nosem talerz z … rybą. Bo to przecież nie jest mięso. Zupełnie jak w polskiej katolickiej tradycji bezmięsnych piątków.

Przygotujcie się zatem na to, że będziecie dużo TŁUMACZYĆ: Sin carne, sin embutidos, sin pescado, sin marisco...*

Natomiast dobra wiadomość to ta, że koncept powoli, ale jednak się rozpowszechnia. W dużych miastach jest coraz więcej wegetariańskich knajpek, a i w menu pozostałych można znaleźć całkiem ciekawe wegepropozycje. Konkretne miejsca zostawiam na później, a tym razem doradzę, czego szukać w menu zwykłych barów i restauracji, jakich w Hiszpanii tysiące.

ŚNIADANIE

Zawsze poza domem. Nawet hotele staramy się wynajmować bez śniadań, aby mieć jedną okazję więcej do podglądania lokalnego kolorytu w tzw. barze za rogiem. Rano nie potrafię odmówić sobie przyjemności porządnie zaparzonej, aromatycznej kawy, czasami świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i kawałka ziemniaczanej tortilli (tortilla de patatas/tortila española) albo pan tumaca (kataloński pa amb tomàquet) – grzanki z musem pomidorowym i oliwą. Pierwsza opcja – wegetariańska, a druga – nawet wegańska. Znaleźć dobrą tortillę w Hiszpanii jednak wbrew pozorom nie jest tak łatwo. Czasami odstraszają zza lady wielkie i grube placki z majonezowymi wzorkami, wysmażone na wiór albo te „oszukane”, z gotowanych, a nie smażonych ziemniaków. Dlatego, gdy znajdziemy dobrą, wiernie wracamy, a gdy nie – grzanka z pomidorem jest bezpieczniejszym wyjściem. Serwują je nawet kawiarniane sieciówki!

Wielbicielom słodkości być może przypadnie do gustu zwyczaj chrupania churros maczanych w gęstej czekoladzie. Ja – przyznaję – poległam na drugiej próbie. Nie moja bajka.

Poniżej tortilla z kawałkami papryki, a jeszcze niżej – pan tumaca:

Wege w Hiszpanii (20) Wege w Hiszpanii (3)

TAPAS

Na duży obiad zazwyczaj jest za gorąco. Albo jesteśmy w drodze. Albo zapowiada się porządna kolacja. Wtedy z wielką ochotą przestawiamy się na odżywianie tapasami. W zasadzie cały czas moglibyśmy się tak odżywiać – dużo różności w małych ilościach. Pod warunkiem, że nie będą to standardowe czipsy. I choć często są to kawałki wędlin czy owoców morza, to przeglądając zdjęcia z ostatnich dwóch podróży stwierdziłam, że tapas wegetariańskich nie było wcale tak mało.

Ensalada de garbanzos – sałatka z ciecierzycy:

Wege w Hiszpanii (22)

Tortilla w wersji kanapkowej:

Wege w Hiszpanii (27)

Duszona pieczarka (tutaj radzę dopytać, bo może zawierać kawałki wędlin!) i tzw. sałatka rosyjska (ensaladilla rusa), czyli NASZA najzwyklejsza sałatka jarzynowa (ta z kolei może być z tuńczykiem!)

Wege w Hiszpanii (15)

Gotowany łubin:

Wege w Hiszpanii (4)

No i oczywiście oliwki we wszelkich odmianach!

Wege w Hiszpanii (29)

W sezonie często można natrafić na dorodne pomidory ułożone malowniczo na kontuarze. Niektóre serwowane są jako darmowa tapa do napoju, innym razem można poprosić o dużą porcję (ración). Zdarzało nam się, że nawet, gdy nie było takiego dania w karcie, wystarczyło pokazać palcem i poprosić o konkretnego pomidora, aby dostać go pokrojonego w plastry i polanego oliwą. Mi bardzo posmakowała wersja posypana wędzoną papryką z La Vera. Polecam też bardzo dwie zupy na zimno na ich bazie (czasami serwowane przez okrągły rok): gazpacho i salmorejo. Ta druga różni się od tej pierwszej dodatkiem chleba, co czyni ją bardziej kremową i sycącą. Obie są równie odświeżające i pyszne! Tylko należy poprosić, aby nie posypywano ich kawałkami szynki i/lub jajek (sin jamón, sin huevo por favor!)

Wege w Hiszpanii (9) Wege w Hiszpanii (5)Wege w Hiszpanii (1)Wege w Hiszpanii (14)Wege w Hiszpanii (19)Escalivada, czyli sałatka z pieczonych warzyw: papryki, cebuli, bakłażana i pomidorów. Czasami serwowana z rybkami anchoa.

IMG_5303Pimientos de Padrón – smażone zielone papryczki posypane grubą solą – specjalność z Galicji, północno-zachodniego regionu Hiszpanii. Według popularnego powiedzenia (Los pimientos de Padrón: unos pican y otros no) choć są w większości łagodne, to należy się mieć na baczności, gdyż zawsze może się trafić wśród nich jedna piekielnie ostra. Do tej pory wszystkie ostre trafiały się Sir’owi ;)

Wege w Hiszpanii (24)Berenjena con miel – bakłażany w miodzie (czasami miodzie z cukru trzcinowego). Nie miałam zbyt często okazji ich próbować, ale te poniżej były znakomite – chrupiące i nieprzesadnie słodkie.

Wege w Hiszpanii (16)

Jako, że mogłabym tu jeszcze długo wymieniać – w tym miejscu STOP! A TUTAJ część druga.

* Bez mięsa, bez wędlin, bez ryb, bez owoców morza...

You may also like