Chłodnik pomidorowo-arbuzowy. Jedna zupa, tysiąc możliwości

Chłodnik pomidorowo-arbuzowy Doszły mnie słuchy, że ponoć dopadło Was lato! Jakże się cieszę! Tak jak syty nie zrozumie głodnego, tak zmarznięty nigdy nie pojmie udręk niekończących się upałów (chociaż to lato dla nas wyjątkowo łaskawe, nie mogę się skarżyć).

No i w końcu mogę wrzucić coś z serii Jak na latomój ulubiony chłodnik pomidorowo-arbuzowy!!

Nie podam tutaj przepisu, bo sama nigdy ich nie używam. Owszem, oglądam wiele książek kucharskich, stron i blogów kulinarnych, które mnie bardzo inspirują, ale nie zapisuję proporcji i kolejności. Głównie patrzę na zdjęcia, czasami przeczytam opis przygotowania i usiłuję sobie wyobrazić, jak przebiega. Jednak potem zamykam wszystko i zaczynam tworzyć. Bo ja niestety mam taką wadę, że muszę ZROZUMIEĆ. Zrozumieć zasadę.

Dobrą stroną tej wady (!) jest to, że gdy zrozumiesz, masz dużą (do)wolność interpretacji. Zresztą zazwyczaj przygotowuję rzeczy proste, skomplikowane obróbki termiczno-gastronomiczne powierzając w ręce fachowców.

A w tym chłodniku podstawowych składników jest zaledwie 3: pomidory, arbuz i oliwa. Diabeł tkwi w surowcu (z niedojrzałych zielonych pomidorów nie wykrzesa się wiele), proporcjach i teksturze.

Proporcje. Pomidory (po sparzeniu i obraniu ze skórki miksujemy – zaznaczam dla dopełnienia formalności) ze swoją kwasowością walczą ze słodyczą arbuza, a do tego nawzajem atakują się się aromatami. Trzeba też wziąć pod uwagę, że podczas chłodzenia arbuz dalej bezczelnie i podstępnie będzie starać się o przewagę. Jeśli po 4-5 godzinach w lodówce nie chcesz jeść słodkiego kompotu, daj fory pomidorom! Po uzyskaniu pożądanego smaku, dodaj ich nieco więcej.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. W Indiach niestety droooga (poniżej 850 rupii/ 45 PLN za litr nie dostaniesz), ale konieczna, by zaprząc warzywno-owocowe elementy do współpracy. Lubię te o wyrazistych smakach, które również mają coś do powiedzenia w daniu. Spokojnie można ją jednak zastąpić innymi, łagodniejszymi, ulubionymi olejami.

Tekstura. Dysponuję jedynie ręcznym blenderem i muszę włożyć nieco wysiłku w uzyskanie przynajmniej zadowalających rezultatów. Znam kilka Hiszpanek, które mają w stajni diabelską maszynę zwaną Thermomix i działają w tym temacie cuda. Nie jestem dystrybutorką tego sprzętu, to nie jest wpis sponsorowany (a szkoda, bo wzięłabym barter z pocałowaniem w rękę), jednak nie mogę zaprzeczać faktom: ich zupy i gazpacha mają konsystencję, o jakiej ja tylko mogę pomarzyć ze swoim blenderkiem. I jeszcze, żeby mnie chyba dobić, dodają, że ani im w głowie żmudne obieranie pomidorów ze skórki!! Lądują w garze w całości!

Przyprawy. Zazwyczaj dodaję tylko sól, pieprz i ząbek (albo pół) czosnku. Dokładniej: zmielony pieprz  i posiekany świeży czosnek – podczas miksowania, a solą (najlepiej w płatkach lub średnich ziarnach) posypuję chłodnik już na talerzu. Dzięki temu rozpuszcza się ona na języku i można wyczuć wszystkie smaki obok siebie. Z czosnkiem trzeba uważać, również lubi wychodzić przed szereg po jakimś czasie.

W sezonie jemy ten chłodnik co najmniej kilka razy w tygodniu. Nigdy nam się nie nudzi, a to za sprawą niezliczonych opcji tuningowania. Podaję tylko kilka propozycji, jestem pewna, że każdy z Was ma mnóstwo innych pomysłów.

  • Świeża bazylia (a właśnie dziś zostałam obdarowana pęczkiem własnoręcznie wyhodowanej z polskich nasion!)
  • Poszatkowane drobno chrupiące warzywa (zupełnie jak przy gazpacho, więc np. czerwona papryka, ogórek, rzodkiewki)
  • Szparagi – blanszowane, grillowane, smażone, gotowane na parze – pełna dowolność
  • Obsmażone w czosnku krewetki, a dla amatorów –  chrupiące kawałki boczku
  • Sery: tofu, feta, paneer, parmezan, mozarella, biały kozi ser
  • Wędzona papryka w proszku
  • Oliwki
  • Płatki migdałów
  • Kokosowe mleko
  • Aromatyzowane ziołami oliwy, octy balsamiczne
  • Ewentualnie makaron

Podczas wakacji w Hiszpanii próbowałam również rewelacyjnego chłodnika czereśniowo-pomidorowego, a myślę, że pomidorowo-truskawkowy też byłby niezły.

Cała lato do eksperymentowania przed nami!!

Chłodnik pomidorowo-arbuzowy Chlodnik (3) Chlodnik pomidoro-arbuzowy (5)Chlodnik (4)

You may also like