Kuchnia południowych Indii. Idli & masala dosa

Idli i Dosa Moją rundę po indyjskich kuchniach regionalnych zaczynam od najłatwiejszych do zdobycia w Delhi dań kuchni południowych Indii. Idli i dosa to sztandarowe ich specjały, przy czym nie wiadomo, któremu dokładnie stanowi należałoby przypisać ich pochodzenie. Pisałam zresztą już o dosie i moim dla niej uwielbieniu tutaj.

Idli i dosa są robione z tego samego ciasta – sfermentowanego ryżu i soczewicy, zmielonej do odpowiedniej konsystencji: dosa bardzo drobnej, płynnej, idli – grubej, z wyczuwalnymi kawałkami. Dosa jest smażonym, kruchym plackiem, idli ma kształt przypominający okrągłą poduszkę i jest gotowane na parze. Oba dania podaje się z aromatyczną i pikantną zupą rasam na bazie tamaryndowca oraz z sosami, w tym obowiązkowo z kokosowym.

Masala dosa nadziewana jest farszem z ziemniaków, cebuli i przypraw. Jeśli chcecie pokusić się o samodzielne wykonanie, zajrzyjcie na blog www.indiealacarte.pl, gdzie właśnie pojawił się przepis na nią.

Idli również mogą występować w kilku wersjach smakowych. Poniżej, oprócz klasycznego białego widzicie pomidorowe, kolendrowe oraz kanjeevaram idli z przyprawami.

Rava Dosa – na ostatnim zdjęciu to dosa przyrządzona z semoliny. W odróżnieniu od klasycznej, ryżowo-soczewicowej dosy i idli, rava dosa zawiera gluten!

Ja oczywiście wolę pójść do jednej z wielu południowoindyjskich knajpek, gdzie można wybierać z wielu odmian idli i dos.

  1. Naivedyam na Hauz Khas (jest jeszcze kilka innych oddziałów, ale ja znam tylko ten). Moim zdaniem najlepsze miejsce. Potwierdzone przez wielu gości, z którymi tam chodzę. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby komuś się nie spodobało.
  2. Sagar Ratna ma kilkadziesiąt oddziałów i franczyz w północnych Indiach, więc nie jest trudno znaleźć jedną z nich w pobliżu. Osobiście znam dwie, a nawet trzy, chociaż jednej z nich nie widziałam na oczy. Po prostu zamawiam tam jedzenie do domu. Najbardziej lubię Sagar Ratnę na rynku Defence Colony.
  3. Haldiram’s, które co prawda kojarzy mi się bardziej z kuchnią północnych Indii, ale mają też kilka dań z południowych.

Masala dosa Idli i Dosa (3) Nadzienie do masala dosa Masala dosa Idli i Dosa (6) Idli i Dosa (7) Idli i Dosa (8) Idli i Dosa (9) Idli i Dosa (10)

You may also like