Jak na lato. Café con hielo. Kawa z lodem

Cafe con hielo. Kawa z lodem (7)„Dla mnie kawa z lodem. Nie, nie z lodami!” „Ice cubes, not ice cream” „Eiswürfel, nicht Eiscreme” – nie wiem, ile razy musiałam tłumaczyć, o co mi chodzi z tą kawą z lodem. W końcu doszłam do najłatwiejszej do wyjaśnienia wersji: „Poproszę podwójne espresso i szklankę z lodem”. Ponieważ rzadko kto poza Hiszpanią, gdzie to standardowy napój, potrafi sobie wyobrazić, że można pić coffee on the rocks. „Przecież to nie ma smaku!!” – usłyszałam od pewnego kelnera w Niemczech.

Kawy na zimno zazwyczaj są serwowane z potwornymi ilościami cukru, mleka, śmietany i Bóg wie, czego jeszcze. Najeść się tym można. Tymczasem ja tylko chcę coś zimnego i odświeżającego do picia, co mnie nie zaklei, a podniesie poziom energii w skwarne popołudnie.

Przy tym to takie proste: espresso (czarne, opcjonalnie z cukrem, opcjonalnie z mlekiem) i szklanka z lodem. Zmieszać, można wstrząsać. I tyle.

Przyznam, że to raczej opcja na popołudnie, nie rano. Przyznam, że kawa w tej wersji traci część smaku i aromatu. Ale jest dla mnie i tak o niebo lepsza od coli!

Cafe con hielo. Cafe con hielo. Cafe con hielo 007Kawa z lodem w Moguer (Hiszpania):Cafe con hielo. Kawa z lodem (5)Kawa z lodem w León (Hiszpania)Cafe con hielo. Kawa z lodemKawa z lodem w wersji plastikowej na plaży w Mazagón:Cafe con hielo. Kawa z lodem (4)

You may also like

  • iw

    Wygląda pysznie:) Muszę spróbować :)

  • asiaya

    Mam nadzieję, że jest u Ciebie wystarczająco gorąco, bo to niezbędny warunek, żeby docenić ten napój ;)

  • iw

    Dla mnie temp.30 stopni to już baaardzo dużo. W tej chwili w słońcu mam 38!

  • asiaya

    Ulala! To zdecydowanie wystarczy :)

  • Adrian

    ciekawa pozycja… ale ja nie pijam kawy (sorki) hehe

  • asiaya

    Myślałam, że tacy ludzie nie istnieją :))

  • Adrian

    taaaa ;P